Új jelszó kérése

A Vitalis szappankészítő manufaktúra mindennapjai.

2017.09.05 15:58
Mutasd a krémed, megmondom, mit rejt! 2. rész

Az előző posztban megismerkedhettél jó néhány egészségkárosító hatású kemikáliával. Nézzük, bőröd milyen vegyi anyagokkal találkozhat még a napi tisztálkodó rutinod során.

Állati eredetű glicerin

A glicerin nedvességmegkötő hatása miatt megtalálható arc- és testápoló készítményekben és fürdőtermékekben egyaránt. Az összetevők 5%-nál magasabb glicerin tartalomnál, a bőr mélyebb rétegeiből történik meg a vízelvonás, így hidratálva a bőrfelszínt. Ez igaz a növényi eredetű glicerinnél is, azonban az állati eredetűnél fenn áll a veszély, hogy genetikailag módosított az anyag.

 

Ftalátok

Műanyag lágyítására (főleg PVC) használatos mérgező, lassan lebomló vegyi anyagok. Számtalan hétköznapi műanyag tárgy rugalmasságát érik el ftaláttal, és körömlakklemosók, parfümök és hajspray-k is tartalmazhatják. Az egészségre gyakorolt káros hatásaik miatt az Európai Unió korlátozza a használatukat. A hormonrendszert befolyásoló hatásai miatt korai nemi érést és termékenységi problémákat egyaránt okoznak.

 

Egy különösen veszélyes ftalát: Butil-benzil-ftalát (BBP)

Az Európai Unió tiltólistára tette a használatát, de külföldi kozmetikumokban megtalálható csillogást fokozó hatása miatt, akár gyermekápoló szerekben is. Nagyobb mértékben való érintkezés esetén ekcéma alakulhat ki.

 Polietilénglikol (PEG) emulgeálószerek

 A krémekben a vizes és olajos összetevők keveredését, homogénné válását segítő anyagok. Használatuk kockázatos, mivel átjárhatóvá teszik a bőrt, megbontva annak védelmi szerepét.

 Triklozán

 Antibakteriális és gombaölő szer, fogkrémekben, dezodorokban, szájvizekben, de még szappanokba is megtalálható. A szervezetben felgyülemlő triklozán az immunrendszer egészséges működését megakadályozza, a hormonháztartást  megzavarja. Kutatások összefüggésbe hozták még fejlődési rendellenességekkel, májkárosodással és daganatos megbetegedésekkel. Egyre több ország vezet be korlátozó vagy tiltó szabályozást a használatával kapcsolatban. A termék triklozán tartalmát fel kell tüntetnie a gyártónak a csomagoláson, és sajnos így is találkozhatunk még vele összetevőként a boltok polcain kapható termékekben.

 Érdemes még elkerülni a szintetikus illatanyagok, színezők és kémiai fényvédők egy részét is, mivel ez alatt a név alatt sokféle le nem tesztelt vegyület is meghúzódik, amik szabadgyököket felszabadítva érzékennyé tehetik a bőrt, illetve allergiás reakciókat válthatnak ki.

A kozmetikai termékekben felhasználhatnak génmódosított növényi anyagokat (GMO), melyek nemcsak megenni nem érdemes, de magunkra kenni sem, magas növényvédő szer tartalmuk miatt.

A gyártás során olykor ionizáló és elektronikus sugárzás alkalmazásával tartósítanak. Így a termék tartósítószer mentes lesz, amit sokszor kiemelve jeleznek a csomagoláson, viszont bár pici dózisban, de felesleges sugárterhelésnek vetik alá szervezetünket.

Most már biztos lehetsz benne, hogy a leggyakoribb káros összetevőket ismered. Következő posztunkban választ kapsz a kérdésedre, miszerint hogy tartalmazhatnak ennyi káros anyagot a kozmetikumok.
Továbbá ellátunk tanáccsal, hogyan szűrd ki az ártalmas termékeket, és hogyan válassz a bőrödet és szervezetedet ápoló, egészséges kozmetikumokat.

Webáruház készítés