A Vitalis szappankészítő manufaktúra mindennapjai.

Natúr kozmetikumok - visszatekintés

2020.02.20 17:03

Kozmetikumokat évszázadok óta használ az ember.

A férfiak és nők már évezredekkel ezelőtt megváltoztatták külsejüket olajok és zsírok ásványi anyagokkal történő színezésével. Régészeti leletek bizonyítják, hogy 6000 évvel ezelőtt az ókori Egyiptomiak organikus kozmetikumokkal ápolták bőrüket, hajukat. Az idők folyamán az alapanyagok, összetevők jelentősen változtak, ám elmondható, hogy az ember különös figyelmet szentel fizikai megjelenésére. Bőrének illatososítása a mai napig fontos kozmetikai szempont.

Ókori natúr kozmetikumok

Források vannak például arról, hogy Cleopatra különféle szépségápolási alapanyagokat használt fiatalságának fenntartására és bőrének táplálására. Korabeli feljegyzések szerint kozmetikai kezelései nagyon bonyolultak voltak. Az viszont kétségtelen, hogy nem csak a pletykák szerint, hanem bizonyítottan sok egzotikus és legfőképpen organikus kozmetikai összetevőt használt. Egyiptom földrajzi elhelyezkedése, kiterjedése könnyen hozzáférhető természetes összetevőket biztosított, ezért használhatott például mézet, aloé verát, szamár tejet és különféle hidegen sajtolt olajat, mint például mandulaolaj és olívaolaj. 

Az afrikai, dél-amerikai bennszülöttek számos, természetben előforduló összetevőt használtak bőrük ápolására. Ilyen volt például az ősidők óta használt kókuszolaj is melyet bőr és haj kozmetikumként egyaránt alkalmaztak. Számos korabeli kézirat áll rendelkezésre, amelyek részletesen leírják a természetes összetevők tulajdonságait a természetes szépség elérésének érdekében. Már az ókorban is szerették, alkalmazták a különböző illatokat, ezért többféle eljárás volt ismert azok kivonására a virágokból, gyógynövényekből. A korabeli sminkelés, illetve arcfestés fontos spirituális, vallási szokás volt. Tulajdonképpen a kezdetektől kijelenthető, hogy a kozmetikumok az ókori ember mindennapi életének állandó részévé váltak.

Csodákra képes természetes összetevők?

A természetes kozmetikumok receptjeinek legfontosabb közös jellemzője a természetben előforduló alapanyagok használata volt. Számos növényi kivonatot használtak a színek vagy esszenciák előállítására. Sokukat gyógyászati, ​​és fertőtlenítő tulajdonságaikra alkalmaztak. A rózsa illatot nyújtott, de olaját más okokból is felhasználták. Az aloé vera-t széles körben használták gyógyászati tulajdonságai miatt. Az olajok és illatanyagok egy részét a test vagy a fejbőr masszírozására használták. A kókuszdióolajat még ma is használják India sok részén a fejbőr masszírozására. A tejet és a mézet is széles körben használták, hiszen ősidők óta tudták, hogy a tej fiatalos megjelenést kölcsönöz a testnek. Kleopátra friss szamár, vagy kecsketejben fürdött, hogy megőrizze ragyogó szépségét, bőrének fiatalságát. A mézet nagyon sok készítményben és a test különböző területein alkalmazták. Az arcbőr rugalmasságát szintén méz tartalmú natúr kozmetikumok felhasználásával őrizték.

A természetes alapanyagok közül a hennát már az ókorban is ismerték és használták színező hatása miatt, natúr színezékként  még ma is használják a világ számos részén. Használói azt állítják, hogy ragyogó küllemet kölcsönöz a hajnak. Fontos alapanyagként szolgál tetoválásokhoz is.  A tetoválások az őskor óta népszerűek.  A hennát nem csak tetoválásra, hanem testfestésre is használták. Kézzel, lábbal festették a testet, különösképpen esküvők és más vallási szertartások alkalmával. A köszvényköveket széles körben használják testradírként. A kurkuma por egy jól ismert fertőtlenítőszer, amelyet manapság is számos kultúra használ.

Néhány jótanács, mielőtt vásárolsz!

Nem minden természetes kozmetikum tekinthető biztonságosnak. Például több kozmetikumban többek között ólom található. A szemhéjfestékek fém oxidokat tartalmazhatnak. A modern tudomány azonban úgy találta, hogy a magas ólomtartalom ólommérgezéshez vezethet.

A natúr kozmetikumokban jelenleg nem megengedett használata, mivel az ólom súlyos következményekkel járhat. Számos összetevőről kiderült, hogy káros mellékhatásokkal járhat, és nem mindegyik alkalmas valamennyi bőrtípusra. Ezen kutatások eredményezték a natúr kozmetikumok népszerűségét, és ezzel egy időben a természetes anyagok a mesterséges vegyi anyagok helyébe léptek. A további kutatások azt bizonyították, hogy ezek a vegyi anyagok káros reakciókat okozhatnak, és az organikus összetevők mellékhatások nélkül eredményezik az egészséges bőr megőrzését, ápolását.

Egy egyszerű teszt segítségével meg lehet határozni, hogy egy adott kozmetikum megfelel-e bőrödnek. Ehhez annyit kell tenned, hogy keveset kenj a könyök hajlatodba, és ha rövid időn belül nem okoz allergikus elszíneződést bőrödön használhatod.