A Vitalis szappankészítő manufaktúra mindennapjai.

Ásványvíz vagy csapvíz?

2017.09.05 11:07

Víz

 

Te megbízol a hazai vezetékes vízben, vagy inkább ásványvizet iszol?

Tények:

  • Ami a szomjoltás céljából fogyasztott vizet illeti, hazánkban is egyre nő az ásványvizek aránya.
  • A jó minőségű ásványvizet adó hazai forrásaink itthon és külföldön is kelendőek.
  • A növekvő ásványvízfogyasztást egyre több vita kíséri pro és kontra, főként a magas ásványianyag-bevitel tekintetében.

 

Meglehet, nem túl széles körben ismert, de a csapvizet fogyasztók számára mindenképp megnyugtató tény, hogy a vezetékes víz előkelő helyet foglal el a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerek listáján.

A magyarországi csapvíz mintegy fele a folyók parti szűrésű vizéből, felszíni vizekből, talajvízből származik. Ebben az esetben kiváltképp fontos azon anyagok ellenőrzése, amelyek környezetszennyezés révén kerülnek a vízbe. Szerencsére a hazai vezetékes víz másik fele mélyebb rétegekből való, így sokkal valószínűtlenebb, hogy beszennyeződne.

A Magyarországon érvényben lévő rendelet részletesen taglalja a vezetékes víz minőségellenőrzését. A szigorú törvényi előírásoknak megfelelően az illetékes szolgáltató rendszeresen végez érzékszervi, mikroszkópos, fizikai és kémiai vizsgálatokat. Ezek alapján kijelenthető, hogy magyarországi csapvíz európai szenten is kiváló minőségű.

 

Tévhitek a csapvízről

A fent taglalt örvendetes tények ellenére számos tévhit kering a csapvízről. Az egyik legelterjedtebb tévhitnek felülők azért nem fogyasztanak vezetékes vizet, mert úgy hiszik, hogy az tele van gyógyszerekből származó vegyületekkel. Ezzel szemben az igazság az, hogy ha ki is mutatható gyógyszerszármazék a csapvízben, pusztán nanogrammos mennyiségben van jelen, és több százezermillió liter vizet kellene meginni ahhoz, hogy a maradvány gyógyszerként hasson.

A másik mumus, ami miatt sokan kerülik a vezetékes vizet, a klór. Ennek a rendkívül hatékony kémiai elemnek valóban kellemetlen a szaga és az íze, de a használata elkerülhetetlen, különben elszaporodnának a kórokozók a vízvezetékben.

 

Tévhitek az ásványvízről

Ami az ásványvizet illeti, alig akad ember, aki kétségbe vonná a jó minőséget. Lejárati dátum is kizárólag azért szerepel a palackon, mert ezt törvény írja elő, noha maga a víz nem romlandó. Ami miatt kétségek merülhetnek fel, az az ásványianyag-tartalom, illetve egyes, víztisztító készülékeket forgalmazó cégek lobbija arra vonatkozólag, hogy a palackozott vizekben szennyeződések lehetnek.

 

Te melyikre voksolsz?

Tény, hogy az ásványi anyagok és a nyomelemek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, ám esetükben is fontos a mértékletesség, hiszen túl nagy mennyiségben kimondottan ártalmasak lehetnek. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy egészséges felnőttre nézve káros lenne az ásványvíz mindennapos ivása, ám bizonyos betegségek vagy állapotok mellett sokkal körültekintőbbnek kell lenni a fogyasztási szokásokat illetően.

Azt mindenképp tudnod kell, hogy ha egy adott ásványvízben kiugróan magas egy bizonyos nyomelem mennyisége, akkor azt nem ajánlatos huzamosabb ideig fogyasztani. Akkor jársz el helyesen, ha váltogatod a különböző típusú ásványvizeket, de a legjobb, ha a vízfogyasztásod tetemes részét csapvíz teszi ki.

Végül, de nem utolsósorban, arról se feledkezzünk meg, hogy az ásványvíz zömmel PET palackban kerül kereskedelmi forgalomba, aminek bár egy részét újrahasznosítják, sajnos jócskán jut belőle a természetbe is, és hosszú lebomlási idejéből kifolyólag évszázadokon át károsítja a környezetet és az élővilágot. Ha olyan helyen élünk, ahol a vezetékes víz kiváló minőségű, nem szükséges felesleges terhet rónunk a természetre, igyunk csapvizet. És ha a tisztálkodáshoz natúr szappant választunk, újabb apró lépést teszünk a szebb jövőért. Böngéssz bátran a webáruházunkban, és válogass lelkiismeret-furdalás nélkül a minőségi kézműves szappanok között!