Új jelszó kérése

A Vitalis szappankészítő manufaktúra mindennapjai.

2017.09.05 11:07
Ásványvíz vagy csapvíz?

Időszerű kérdés manapság, hogy melyiket fogyasszuk?

Te megbízol a hazai vezetékes vizekben, vagy ásványvizet iszol?

Tények:

  • A szomjoltásra elfogyasztott víz hazánkban is egyre nagyobb arányban az ásványvizek közül kerül ki.
  • Örvendetes, hogy a jó minőségű ásványvizet adó forrásaink nemcsak a magyar igényeket elégítik ki, hanem jelentős az export   is.  
  • A fogyasztás növekedésével egyre több érv hangzik el a magas ásványianyag - tartalmú vizek fogyasztása mellett és ellen.

Talán kevéssé közismert tény - a csapvizet ivók számára megnyugtató - hogy      a csapvíz leggyakrabban ellenőrzött termékek közé   tartozik.

A hazai csapvíz körülbelül 50%-a származik folyók parti szűrésű vizéből, felszíni     vizekből, talajvízből. Ilyen esetekben különös   figyelmet kell fordítani a környezetszennyezés eredményeként vízbe kerülő anyagokra. A csapvíz mintegy felét azonban mélyebb    rétegekből nyerik ki, ahol a szennyezés esélye jóval kisebb.

A vezetékes víz minőségét szabályozó hazai rendelet meglehetős részletességgel foglalkozik a minőség-ellenőrzés mikéntjével, és a szóba jöhető szennyező anyagok mérésére érzékszervi, mikroszkópos, fizikai és kémiai vizsgálatokat ír elő.

A vízművek laborvizsgálatai és független mérések is megerősítik, hogy a hazai csapvíz jó minőségű. Természetesen előfordulhatnak eseti szennyezések, de ezek oka gyakran nem a vízforrásban, hanem a régi vezetékrendszerben keresendő.

Tévhitek a csapvízről

A csapvízzel kapcsolatos számos tévhit egyike szerint azért kell kerülni fogyasztását, mert jelentős koncentrációban tartalmaz gyógyszervegyületeket. Számos országgal ellentétben, ahol az ivóvíz a felszíni vizekből származik, a hazai vezetékes vízben alig - legfeljebb csak nanogrammos mennyiségben - mutathatóak ki gyógyszermaradványok.

Ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb gyógyszer dózisa milligrammos nagyságrendű, könnyen kiszámítható, hogy a gyógyszerhatás eléréséhez több százezermillió liter vizet kellene meginni. Sokan a klórozás miatt utasítják el a csapvíz fogyasztását. Tény, hogy a klór nem túl kellemes szagú és ízű, de alkalmazására szükség van, hogy megakadályozza a kórokozók elszaporodását a vízvezetékekben. Jelenleg nem ismert a klórozásnál hatékonyabb módszer e cél elérésére.

Tévhitek az ásványvízről

Az ásványvizek minőségét kevesen vonják kétségbe, és a mellettük szóló egyik fontos érv az ásványianyag-tartalom. Ezt azonban számos víztisztító készülékeket forgalmazó cég ellenük fordítja. A készülékforgalmazó ügynökök félrevezető kísérleteket mutatnak be annak bizonyítására, hogy az ásványvizek szennyeződéseket tartalmaznak.

Melyiket válaszd?

Ha kizárólag desztillált vagy fordított ozmózissal kezelt vizet innál, egy idő után a nyomelemek hiánya miatt hiánybetegségek, zavarok lépnének fel a szervezeted működésében. Épp ezért nem tanácsos csak tisztított vizet fogyasztanod.

Az ásványi anyagok és nyomelemek szükségesek az emberi szervezet normális működéséhez, de túlzott mennyiségben károsak is lehetnek. Egészséges felnőttek számára az ásványvizek ésszerű fogyasztása nem jelent reális veszélyt, de egyes betegségek, állapotok esetén a fogyasztás mérséklésére vagy az ásványi anyagokban gazdag vizek kerülésére lehet szükség.

Nem előnyös, ha rendszeresen olyan vizet fogyasztasz, amelyben kiugróan magas valamely nyomelem mennyisége.

Ezzel szemben célszerű a különböző összetételű vizeket felváltva innod, de az a legjobb, ha a fogyasztott mennyiségen belül a csapvíz is jelentős arányt képvisel.

Webáruház készítés