A Vitalis szappankészítő manufaktúra mindennapjai.

Szappanos kézmosás a baktériumok ellen - Ezek után egészen biztos, hogy mindig kezet fogsz mosni!

2020.02.27 14:16

Felmérések szerint az emberek nagytöbbsége nem mos kezet étkezés előtt és hazaérkezés után. Bizonyítékok vannak arra, hogy csak minden hetedik embernek jut eszébe ez, pedig régóta ismert, hogy az alapos szappanos kézmosással megelőzhető a betegségek nagy része!

Nagyon fontos a fertőzések elkerülésének érdekében, hogy a gyerekek számára is szemléltessük ennek fontosságát!

Hogyan telepszik meg több mint tíz millió baktérium bőrödön?

Keveseknek jut eszébe, hogy számtalan kórokozó kerülhet a kezére azzal, hogy nap, mint nap több ezer dolgot érintenek meg kezeikkel, és ezeket tovább is adják. Egy speciális kézműves kézmosó szappan itt lép képbe: gyakori, szappannal történő alapos kézmosással hatékonyan védekezhetünk a fertőző betegségekkel szemben legyen az hasmenés, influenza, vagy nátha.

Tudtad?

Laboratóriumi vizsgálatok tanúskodnak arról, hogy kezünkön többmillió baktérium lehet, amelyeket nagy biztonsággal eltávolíthatunk megfelelően végzett, gyakori szappanos kézmosással

Fontos: kutatások bizonyítják, hogy a többség nem megfelelően végzi kezei tisztántartását.

A leggyakoribb hiba, hogy rövid ideig szappanozzák, majd gyorsan leöblítik a habot, és még ennél is kevesebben törlik szárazra kezeiket. A helyes kézmosás időtartama 25-30 másodperc, majd alaposan szárazra kell törölni az ujjközöket is.

Ennek a gyakorlatnak fontosságát bizonyította egy amerikai iskolában végzett kísérlet. Ehhez mindössze néhány szelet kenyeret használtak.

Az osztálytermi teszt lényege annyi volt, hogy a tanulók különböző módon mostak, vagy nem mostak kezet, majd elvettek egy szeletet a kikészített kenyérből.  Ezt követően a teszt kenyereket külön-külön csomagolták, és egy hónappal később elővéve megvizsgálták.

Eredmény: a vizsgálatban egy kenyeret nem érintettek, egy másikat tisztítatlan kézzel ragadtak meg, a következőt kéztisztító használata után, egyet meleg vizes szappanos tisztítás után, eggyel pedig végig simították a tantermi számítógép klaviatúráját (Chromebooks).

Egyértelműen megállapítható, hogy azok a kísérleti darabok, amelyek érintetlen, illetve szappanos vízzel mosott kézzel fogottak voltak egy hónap elteltével is jól néztek ki.

A másik két alanyt, tehát a „piszkos kéz” és a klaviatúra által szennyezett darabokat szemmel láthatóan penészes felületek fedik, amelyek bakteriális szennyeződések miatt jöttek létre. A kéztisztítóval kezelt kéz által fogott kenyér is egyértelműen bizonyítja, hogy ez sem helyettesíti a szappanos kézmosást.

Mit bizonyít a kísérlet?

Először is azt, hogy kezeinken sokkal több kórokozó van jelen, mint az utcákon, tereken, közös tárgyainkon, egyáltalán bárhol!

Ez pedig azt bizonyítja, hogy a nem megfelelően tisztított, ápolt kezek nagyobb eséllyel betegíthetnek meg, mint a köztereken, vagy bárhol található intenzíven szennyezettnek tűnő tárgyak, felületek, amelyek érintését annyira szeretnénk elkerülni!