A Vitalis szappankészítő manufaktúra mindennapjai.

Szappan praktikák - Készítsd magad

2017.09.05 17:21

Natúr szappan készítés

Nagymamáink idejében a szappankészítés hasonlóan fontos tevékenység volt, mint a többi házimunka. Szerencsére manapság a boltok polcain óriási a választék natúr és kézműves szappanokból, de ha mégis kipróbálnád a szappankészítést, íme, néhány ötlet a most következő blogbejegyzésünkben!

Nem tudom Te hogy vagy vele, de nálunk sose volt szokás felesleges maradékokat a szemetesbe dobálni! Egy nagyobb családban minden bizonnyal jelentős a szappan maradékok keletkezése. Gondold el, hogy ha megtartanád a maradékokat, egy év alatt valószínűleg 4 - 8 darab teljes szappan mennyiség gyűlne össze ellágyult töredezett szappan darabok formájában. Érdemes tehát a dolgot átgondolni, és cselekedni. A szappanforgács újra hasznosítására számtalan megoldás kínálkozik. Megteheted, hogy vízfürdőn összeolvasztod az egészet egy nagydarabba, de az eredmény nem lesz túl tetszetős. A következő megoldás, hogy lereszeled és kevés vízben melegítve (nem forralva) feloldod, de megolvaszthatod mikróban, vagy sütőben is. Az olvadékot gazdagíthatod gyógynövényekkel, illatokkal, de színezheted is. ezt követően formába lehet önteni. Az eredmény igazán mutatós lesz.

Tulajdonképpen nem kell mást tenned, mint a szappan darabokat lereszelni, és finom gyógynövényes teában feloldani. A lehetőségek kifogyhatatlanok, hiszen használhatsz kamillát, citromfüvet, mentát, és még nagyon sok mindent. Illóolajjal is illatosíthatod. Lényeges, hogy a szappanforgácsot 50 - fok körüli hőmérsékleten melegítsd, majd öntsd olajjal kikent formába. Erre azért van szükség, mert így könnyedén kicsusszan belőle, ha megszilárdult. Díszítheted a leendő szappanod akként is, hogy szárított virág szirmot helyezel a forma aljára. Huszonnégy óra múlva vedd ki a formából, és még legalább három napig szárítsd, hogy a felesleges folyadék elpárologjon belőle. Ezt követően tulajdonképpen használatra kész.

Szeretnél még szebb szappanokat készíteni?

Egy kevés idő ráfordítással igazán illatos, vidám színezetű szappan költeményeket alkothatsz. Szebb alakú, csodás szappanokat készíthetsz néhány kicsiny dolog felhasználásával. Abban az esetben, ha komolyabb mennyiségű szappan reszeléket dolgozol fel, sablonként alkalmazhatsz kiürült, és gondosan kimosott tejes dobozt, ennek egyik végét távolítsd el. Ha ebben a formában szilárdul meg a szappan tömb, szeletelned kell, majd ezután pecsétet is nyomhatsz bele. Ha különböző szívű olvadékot öntesz bele érdekes színátmenetes szappanjaid lesznek