Új jelszó kérése

A Vitalis szappankészítő manufaktúra mindennapjai.

2017.09.05 14:14
Mutasd a krémed, megmondom, mit rejt!

Mutasd a krémed, megmondom, mit rejt!

 

     Egyre szélesebb körben ismert, hogy a kozmetikai iparban is előszeretettel használt
     
mesterséges előállítású anyagok nagy része egészségre ártalmas.

     A bőrünkkel érintkező anyagok sokkal gyorsabban szívódnak fel, mint például az elfogyasztott          ételből-italból. Mivel ezek nagyrészt lassan lebomló vegyületek, szervezetünkben felhalmozódva     egészségügyi problémákat okozhatnak. Nem beszélve arról, hogy bőrünk védekezőképességét       is csökkenthetik.

    Túlérzékenység esetén a szervezet azonnali allergiás reakcióval válaszol, melynek jelei a bőrpír,     kiütések, viszketés, bőrgyulladás, nyálkahártya duzzanat. Mégis ez a szerencsésebb, hiszen           ilyenkor könnyebben   azonosítható a kiváltó termék, annak elhagyásával a kellemetlen tünetek       megszűnnek.

    Ezzel szemben a “sok kicsi sokra megy” elvén a folyamatosan szervezetbe kerülő szerek toxikus     hatásai akár évekkel később is jelentkezhetnek, és az, hogy a kedvenc krémünk az oka, nehezen tetten érhető, hiszen a tünetek sok más betegségre is utalhatnak.

Mely vegyi anyagtól kell tartózkodnunk? Milyen tüneteket okozhatnak?

Sodium Lauryl Sulphate (SLES), alkoholos oldata a Sodium Laureth Sulphate (SLS)
A leggyakoribb bőr allergén néven is emlegetett összetevő szinte minden fürdőkészítményben benne található. Szappanként viselkedik, habzó és nedvesítő hatása van.

Az SLES gyorsan felszívódik, a gyógyulási folyamatokat lassítja, a belső szerveket károsíthatja. Szembe jutva szürke hályogot okoz illetve gyerekeknél a szem normális fejlődését gátolja. Az SLS kevésbé irritatív anyag, ám kiszáradást okozhat- így a bőrt is szárítja. Mindkét szer rákkeltő nitrátok keletkezését segíti elő.

Előszeretettel alkalmazzák még tisztítószerekben, ipari zsírtalanítókban.

 

Parabének (Methyl-, Butyl-, Ethyl-, Propylparaben)

Jó eséllyel  hallottál már róluk, erősen mérgező tartósítószerek. Leggyakrabban allergiás bőrkiütést okoznak, de hosszútávon negatívan befolyásolják a hormonháztartást és rákkeltő hatásaik miatt is hírbe hozták már.

 

Petrol kémiai anyagok

A kőolaj finomítás során keletkező melléktermékek, például a paraffinolaj, vazelin, propilén- és butilénglikol, valamint a petrolatum, amit ipari kenőanyagként is használnak. Relatív hidratáló hatásukat a bőr eltömítésével érik el, így ugyan a bőr nedvességét megőrzik, de a nem lélegző felületen a bőr védelmi rendszere megbomlik. Különösen veszélyes a propilén glikol, erősen irritatív, valamint a bőr protein és sejtszerkezetét megbontva szabad utat nyit a kórokozóknak, melyek így a bőr mély rétegeibe, sőt a véráramba is bejuthatnak. Folyamatos használatával máj- és vesekárosodást okozhat.

Miért is gondolnánk, hogy azok a kőolajtermékek, melyek járműveket hajtanak (benzin, dízelolaj, kerozin), világító- és kenőolajak (petróleum, petrolatum) vagy az útépítésnél használt bitumen gyártása során fennmaradó anyagok jót tesznek a bőrünknek?

Alumínium vegyületek

Dezodoráló készítmények és púderek alapanyaga. A köztudatban már felmerült egészségkárosító hatása, a mellrák kialakulásában és idegrendszeri károsodást okozó szerepe miatt.

 

Láthatod, nem veszélytelen dolog csak úgy lekapni egy terméket a boltok polcairól. Következő posztunkban további káros kémiai összetevőket ismerhetsz meg, és tippeket osztunk meg, hogyan válassz egészségre ártalmatlan ápoló termékeket!

Webáruház készítés