A Vitalis szappankészítő manufaktúra mindennapjai.

Mutasd a krémed, megmondom, mit rejt!

2017.09.05 14:14

Krémek káros összetevőkkel

 

Egyre szélesebb körben ismert, hogy a kozmetikai iparban is előszeretettel használt mesterséges előállítású anyagok nagy része egészségre ártalmas.

Egyes anyagok sokkal gyorsabban szívódnak fel a bőrrel érintkezve, mint étel-ital formájában elfogyasztva. Mivel ezek nagy része lassan lebomló vegyület, szervezetünkben felhalmozódva egészségügyi problémákat okozhatnak. Nem beszélve arról, hogy bőrünk védekezőképességét is csökkenthetik.

Túlérzékenység esetén a szervezet azonnali allergiás reakcióval válaszol, melynek jelei a bőrpír, kiütések, viszketés, bőrgyulladás, nyálkahártya duzzanat. Mégis, ez a szerencsésebb eset, hiszen ilyenkor könnyebben azonosítható az allergiás reakciót kiváltó termék, és annak elhagyásával a kellemetlen tünetek is megszűnnek.

Ezzel szemben azon szerek hatásai, amelyek a „sok kicsi sokra megy” elvén, vagyis kis dózisokban, de folyamatosan kerülnek be a szervezetbe, akár évekkel később is jelentkezhetnek. Nehezen tetten érhető, hogy a kedvenc krémünk a ludas, hiszen a tünetek számos egyéb betegségre is utalhatnak.

 

Melyik vegyi anyagtól kell tartózkodnunk? Milyen tüneteket okozhatnak?

Sodium Lauryl Sulphate (SLES), alkoholos oldata a Sodium Laureth Sulphate (SLS)
A leggyakoribb bőrallergén néven is emlegetett összetevő szinte minden fürdőkészítményben megtalálható. Szappanként viselkedik, habzó és nedvesítő hatása van.

Az SLES gyorsan felszívódik, lassítja a gyógyulási folyamatokat, és károsíthatja a belső szerveket. Szembe jutva szürkehályogot okoz, illetve gyerekek esetében gátolja a szem normális fejlődését. Az SLS kevésbé irritatív anyag, de kiszáradást okozhat, így a bőrt is szárítja. Mindkét szer rákkeltő nitrátok keletkezését segíti elő.

Előszeretettel alkalmazzák e vegyületeket tisztítószerekben, ipari zsírtalanítókban.

 

Parabének (metil-, butil-, etil-, propil-paraben)

Jó eséllyel  hallottál már ezekről az erősen mérgező kozmetikai tartósítószerekről. Leggyakrabban allergiás bőrkiütést okoznak, de hosszú távon negatívan befolyásolják a hormonháztartást, és rákkeltő hatásukról is lehet hallani.

 

 Petrolkémiai anyagok

A kőolaj-finomítás során keletkező melléktermékek a petrolkémiai anyagok, többek között a paraffinolaj, a vazelin, a propilén- és butilén-glikol, vagy a petrolátum, amit ipari kenőanyagként is használnak. Relatív hidratáló hatásukat a bőr eltömítésével érik el, így bár a bőr nedvességét megőrzik, eközben a nem lélegző felületen a bőr védelmi rendszere megbomlik. Különösen veszélyes a propilén-glikol, ami egyrészt erősen irritatív, másrészt a bőr protein- és sejtszerkezetét megbontva szabad utat nyit a kórokozóknak, melyek így a bőr mély rétegeibe, sőt, a véráramba is bejuthatnak. Folyamatos használata máj- és vesekárosodást okozhat.

Miből gondoljuk, hogy a járműveket hajtó a kőolajtermékek (benzin, dízelolaj, kerozin), a világító- és kenőolajak (petróleum, petrolátum) vagy az útépítésnél használt bitumen gyártása során fennmaradó anyagok jót tesznek a bőrünknek?

 

Alumínium vegyületek

Dezodoráló készítmények és púderek alapanyaga. A köztudatban már felmerült egészségkárosító hatásuk, összefüggésbe hozták a mellrák kialakulásával, és idegrendszeri károsodást okozó szerepe is ismert.

 

Láthatod, korántsem veszélytelen dolog csak úgy lekapni egy terméket a boltok polcairól. Következő posztunkban további káros kémiai összetevőket ismerhetsz meg, és tippeket osztunk meg azzal kapcsolatban, hogyan válassz egészségre ártalmatlan termékeket, amilyenek a nálunk kapható kézműves natúr szappanok!